Reflux kezelése

Refluxod van? Nem vagy egyedül… Magyarországon közel 10 ezer rákeresés van a google keresőben havonta a reflux szóra. Összehasonlításképpen: Németország 19 ezer, USA 14 ezer, UK 8.400. Arányaiban is látszik, hogy nálunk bizony divatos betegségről van szó. FIGYELEM: jelen cikk tapasztalati alapon készült, hamarosan kiegészül a megfelelő hivatkozásokkal.

Egyre több ember keresi a megoldást a gyomorégés problémára. Igen, gyomorégés vagy gyomorsav túltengés – régen csak így nevezték, a reflux szó csak az utóbbi 2 évtizedben vált ismertté. Szüleink is adtak neki nevet: “gyomorideg”. És nem jártak messze az igazságtól… Nem úgy az orvostudomány. Ami ma is javarészt a tüneteket kezeli (félre) illetve sokan nem is tudják, hogy érintettek – mert változatosak a tünetek így az orvosok sokszor nem is gondolnak rá.

Akinek savas refluxa van, az könnyen felismeri a maró érzést a torokban, a nyelőcsőben és a gyomor felső részében. Ennek kezelésére (?) számtalan praktikát találtak ki, melyek közül számos működik is – a tüneti kezelés szintjén. Mindjárt szeretnék egy gyakran hangoztatott, de téves elképzelést  helyretenni. Amikor a savas tartalom (a gyomortartalom gyengébben savas része) maró hatást fejt ki, akkor a legtöbb érintett joggal gondolja, hogy “sok a sava”. Csakhogy nem így van… Éppen az a baj, hogy kevés. Hogy akkor miért érezzük a torkunkban a savat? Azért, mert NEM a sav mennyiségével van a fő probléma, hanem azzal, hogy nem jó helyen van. Mert nem zár jól a gyomorszáj. És miért nem? Mert nincs elég gyomorsav! Ha megfelelően koncentrációban és megfelelő mennyiségben lenne jelen a gyomorban, akkor a gyomorszáj jól zárna, pont azért, hogy védje a nyelőcsövet. De a savas reflux esetén ez nem így van: a legtöbbször a stressz miatt! Vannak esetek, amikor a sav valóban sok vagy rekeszizom sérv miatt nem zár jól a gyomorszáj. A legtöbb esetben azonban a rosszul kezelt stressz, a reflux-ot támogató egészségtelen étrend, mozgásszegény életmód és még jó-pár tényező együtt hatása okozza a bajt. Ilyenkor a szokásos modern savlekötőket (protonpumpa, savcsökkentő szerek) írnak fel az orvosi protokoll szerint, megkapjuk a savasító termékek tiltólistáját és jöhet a tesztelés. Sokaknak segít is a recept ideig-oráig, de valódi megoldást nem hoz. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb generációs gyógyszerekről kiderült, hogy rákot okoznak. Az egyel korábbi gyógyszerkészlet ebből a szempontból biztonságosabb volt. Nem csoda, ha az érintettek alternatív, korábban is használt (és bevált) praktikákat keresnek.

A reflux tünetei: igen gyakori az olyan reflux, amiről nem is tudjuk, hogy az. A nem savas reflux sok ember életét keserítik meg, mert mire kiderül, hogy tényleg erről van szó, már sok orvost végig jártak. Ilyenkor jobbára a savas gőz irritálja a garatot (gombóc érzés) vagy köhögnek az érintettek. Sokszor valamilyen allergiának diagnosztizálják. Nem ritka a mellkas feszülés sem, ami könnyen összetéveszthető a szívinfarktus tüneteivel – ezt EKG-val gyorsan ki szokták zárni. Sok egyéb tüneteket is produkál a betegsége – éppen ezért nem mindig könnyű felismerni.

Mi tehetünk, hogy enyhítsük a reflux tüneteit, mivel lehet gyógyítani a reflux betegséget?

A reflux tüneti és oki kezelése történhet:

  • gyógyszerekkel (savlekötők, antacidok)
  • táplálékkiegészítőkkel (gastro bon)
  • gyógynövényekkel (süngomba, aloe vera)
  • életmód változtatással (étrend, reflux párna, kikapcsolódás)
  • diétával (mit mivel, mikor)
  • egyéb módszerek (hasi légzés, relaxáció, integrált reflux terápia, kínai orvoslás)

A szakszerű  diagnózis mindenképp indokolt. A javasolt kezelési megoldások széleskörűek.  A gyomorégés maga lúgosítással vagyis a gyomorsav semlegesítésére irányul. Ilyen csodaszer a szódabikarbóna és az almaecet. Egy nagy pohár víz is segíthet – mert gyengébb lesz a sav maró hatása. A az étrendi tiltólista is elég hosszú, a kerülendő ételek, ételtípusok jól körülhatárolhatóak. Zsíros ételek, szénhidrátok csökkentése mindenképpen indokolt. Kevesebbet enni egyszerre és inkább elosztani a nagy zabálásokat több kisebb étkezésre. Este, lefekvés előtt nem célszerű enni – legalább 2-3 órával együnk legkésőbb lefekvés előtt. A reflux párna segít a visszafolyás megakadályozásában (a természetellenesen nyitott gyomorszáj miatt) de mi magunk is felpocolhatjuk a fejrészt fekhelyünkön.

A reklámokból ismerős lehet néhány készítmény: Gaviscon, Gastro bon, Rennie. A reflux diéta során a gyógyteák sokat enyhíthetnek a tüneteken: borsmenta, gyermekláncfű, kamilla, akácvirág, citromfű és a keverékek (pld UKKO tea). A lúgosító étrend néhány képviselője pld búzafű vagy nyers zöldségek, aloe vera szintén segítenek. De csak a tüneti kezelésben… hiszen épp az a baj, hogy kevés a gyomorsav. Éppen ezért zsákutca a savlekötők köre is. A tünetet kezeli, nem a betegséget…

Hogyan lehet kezelni a reflux betegséget? Nem megy könnyen, erre nincs tabletta! Tennünk kell magunkért! Először is a stresszt kell valahogyan megtanulni kezelni. Ez lehet relaxáció, meditáció, jóga – bármi ami kikapcsol. Jól jön ilyenkor a hobbi tevékenység pld fotózás, aktív sport, kertészkedés – bármi, ami eltereli a figyelmünket a problémákról. A hasi légzés bevezetése, gyakorlása sokat segíthet: csökken a hasi űr nyomása, ami felfelé tolja a gyomrot és természetellenes pozícióban ingerli a gyomorszájat is. Ezt végezhetjük otthon, egyedül is (7 másodperc belégzés, 7 mp tartás és 7 mp kilégzés – 5 percen át, napi háromszor) de kérhetünk segítséget Iklódi Zoltán terapeutától, aki a saját fejlesztésű “integrált reflux terápia” során segít vendégeinek végleg megszabadulni a reflux betegségtől. Ha mindenképp tablettában gondolkodunk, akkor érdemes kipróbálni a süngomba kivonatot. Természetgyógyász körben elterjedt a SÓ, mint a gyomor protokoll fontos része. Parajdi só vagy Himalája só szopogatása, sóoldat készítése a gyomorsav ERŐSÍTÉSE céljából, mert ugye több savra van szükségünk, hogy jól zárjon a gyomorszáj. A bevitt sóból sósav és szódabikarbóna lesz!

Miért is kell a több sósav? Tudni kell, hogy életünk során egyre kevesebb sósav termelődik szervezetünkben. Mire kialakul a reflux, már sokaknak csak ujjnyi mennyiség található a gyomrában. És még ezt akarják csökkenteni a savlakótökkel… (hiszen a beteg panaszkodik, hogy “sok a sava”). A kevés gyomorsav eredménye nemcsak a reflux, de például a gyomorhurut, gyomorfekély is. Elszaporodik a helicobacter pylori (ezt is tévesen akarják ilyenkor teljesen kiirtani – pedig szükségünk van rá, csak nem jó, ha elszaporodik). A gyomorsav megfelelő koncentrációban tehát VÉDI a szervezetünket. Ha a gyomor alsó végén lévő izom sem zár jól, akkor akár az epe is visszafolyhat a gyomorba és epés reflux jön létre. A gyomorsav fontos szerepet játszik főleg a fehérjék emésztésben, ha kevés vagy gyenge a sav, akkor elégtelen lesz a húsok emésztése, ami később a belekben fog kellemetlen tünetekkel folytatódni, az ottani baktériumok fognak gázosodást, puffadást okozni. A szénhidrátok csapdája pedig a következő: amikor rizst vagy burgonyát eszünk a rántott hús mellé, a kevés sósavat ez felszívja, a hús nem tud megfelelően emésztődni és rothadásnak indul, már a gyomorban. Pláne, ha ezt még megfejeljük egy desszerttel.  A fehérjék esetenként 6-8 órát töltenek a gyomorban… Ilyen okokból sem tanácsos nagy vacsorát rendezni lefekvés előtt, mert ebből puffadás, erjedés vagyis rothadás lesz…

A kínai orvoslás szerint (HKO) a májat és a lépet kell kezelni, mert a stressz a máj energetikai pályáját befolyásolja (blokkokat képez) és egy harmonizálás, tisztítás jó hatással lesz az egész emésztésre is. Ebben az articsóka és főleg a máriatövis kivonatai segíthetnek sokat. Kínában nem a szív, hanem a máj a legfontosabb szerv: közel 500 féle funkciója van…

 

Mentés