Reflux kezelése

Refluxod van? Nem vagy egyedül… Magyarországon közel 10 ezer rákeresés van a google keresőben havonta a reflux szóra. Összehasonlításképpen: Németország 19 ezer, USA 14 ezer, UK 8.400. Arányaiban is látszik, hogy nálunk bizony divatos betegségről van szó. FIGYELEM: jelen cikk tapasztalati alapon készült, hamarosan kiegészül a megfelelő hivatkozásokkal.

Egyre több ember keresi a megoldást a gyomorégés problémára. Igen, gyomorégés vagy gyomorsav túltengés – régen csak így nevezték, a reflux szó csak az utóbbi 2 évtizedben vált ismertté. Szüleink is adtak neki nevet: “gyomorideg”. És nem jártak messze az igazságtól… Nem úgy az orvostudomány. Ami ma is javarészt a tüneteket kezeli (félre) illetve sokan nem is tudják, hogy érintettek – mert változatosak a tünetek így az orvosok sokszor nem is gondolnak rá.

Akinek savas refluxa van, az könnyen felismeri a maró érzést a torokban, a nyelőcsőben és a gyomor felső részében. Ennek kezelésére (?) számtalan praktikát találtak ki, melyek közül számos működik is – a tüneti kezelés szintjén. Mindjárt szeretnék egy gyakran hangoztatott, de téves elképzelést  helyretenni. Amikor a savas tartalom (a gyomortartalom gyengébben savas része) maró hatást fejt ki, akkor a legtöbb érintett joggal gondolja, hogy “sok a sava”. Csakhogy nem így van… Éppen az a baj, hogy kevés. Hogy akkor miért érezzük a torkunkban a savat? Azért, mert NEM a sav mennyiségével van a fő probléma, hanem azzal, hogy nem jó helyen van. Mert nem zár jól a gyomorszáj. És miért nem? Mert nincs elég gyomorsav! Ha megfelelően koncentrációban és megfelelő mennyiségben lenne jelen a gyomorban, akkor a gyomorszáj jól zárna, pont azért, hogy védje a nyelőcsövet. De a savas reflux esetén ez nem így van: a legtöbbször a stressz miatt! Vannak esetek, amikor a sav valóban sok vagy rekeszizom sérv miatt nem zár jól a gyomorszáj. A legtöbb esetben azonban a rosszul kezelt stressz, a reflux-ot támogató egészségtelen étrend, mozgásszegény életmód és még jó-pár tényező együtt hatása okozza a bajt. Ilyenkor a szokásos modern savlekötőket (protonpumpa, savcsökkentő szerek) írnak fel az orvosi protokoll szerint, megkapjuk a savasító termékek tiltólistáját és jöhet a tesztelés. Sokaknak segít is a recept ideig-óráig, de valódi megoldást nem hoz. Arról nem is beszélve, hogy a legújabb generációs gyógyszerekről kiderült, hogy rákot okoznak. Az egyel korábbi gyógyszerkészlet ebből a szempontból biztonságosabb volt. Nem csoda, ha az érintettek alternatív, korábban is használt (és bevált) praktikákat keresnek.

A reflux tünetei: igen gyakori az olyan reflux, amiről nem is tudjuk, hogy az. A nem savas reflux sok ember életét keserítik meg, mert mire kiderül, hogy tényleg erről van szó, már sok orvost végig jártak. Ilyenkor jobbára a savas gőz irritálja a garatot (gombóc érzés) vagy köhögnek az érintettek. Sokszor valamilyen allergiának diagnosztizálják. Nem ritka a mellkas feszülés sem, ami könnyen összetéveszthető a szívinfarktus tüneteivel – ezt EKG-val gyorsan ki szokták zárni. Sok egyéb tüneteket is produkál a betegsége – éppen ezért nem mindig könnyű felismerni.

Mi tehetünk, hogy enyhítsük a reflux tüneteit, mivel lehet gyógyítani a reflux betegséget?

A reflux tüneti és oki kezelése történhet:

 • gyógyszerekkel (savlekötők, antacidok)
 • táplálékkiegészítőkkel (gastro bon)
 • gyógynövényekkel (süngomba, aloe vera)
 • életmód változtatással (étrend, reflux párna, kikapcsolódás, torna)
 • diétával (táplálkozás – mit mivel, mikor)
 • egyéb módszerek (hasi légzés, relaxáció, access bars kezelés, integrált reflux terápia, kínai orvoslás, kranioszakrális terápia)

A szakszerű  diagnózis mindenképp indokolt. A javasolt kezelési megoldások széleskörűek.  A gyomorégés megszüntetése lúgosításra vagyis a gyomorsav semlegesítésére irányul. Ilyen csodaszer a szódabikarbóna és az almaecet. Egy nagy pohár víz is segíthet – mert gyengébb lesz a sav maró hatása. Az étrendi tiltólista is elég hosszú, a kerülendő ételek, ételtípusok jól körülhatárolhatóak. Zsíros ételek, szénhidrátok csökkentése mindenképpen indokolt. Kevesebbet enni egyszerre és inkább elosztani a nagy zabálásokat több kisebb étkezésre. Este, lefekvés előtt nem célszerű enni – legalább 2-3 órával együnk legkésőbb lefekvés előtt. A refluxpárna segít a visszafolyás megakadályozásában (a természetellenesen nyitott gyomorszáj miatt) de mi magunk is felpolcolhatjuk a fejrészt fekhelyünkön.

A reklámokból ismerős lehet néhány készítmény: Gaviscon, Gastro bon, Rennie. A reflux diéta során a gyógyteák sokat enyhíthetnek a tüneteken: borsmenta, gyermekláncfű, kamilla, akácvirág, citromfű és a keverékek (pld UKKO tea). A lúgosító étrend néhány képviselője pld búzafű vagy nyers zöldségek, aloe vera szintén segítenek. De csak a tüneti kezelésben… hiszen épp az a baj, hogy kevés a gyomorsav. Éppen ezért zsákutca a savlekötők köre is. A tünetet kezeli, nem a betegséget…

Hogyan lehet kezelni a reflux betegséget? Nem megy könnyen, erre nincs tabletta! Tennünk kell magunkért! Először is a stresszt kell valahogyan megtanulni kezelni. Ez lehet relaxáció, meditáció, jóga – bármi ami kikapcsol. Jól jön ilyenkor a hobbi tevékenység pld fotózás, aktív sport, kertészkedés – bármi, ami eltereli a figyelmünket a problémákról. A hasi légzés bevezetése, gyakorlása sokat segíthet: csökken a hasi űr nyomása, ami felfelé tolja a gyomrot és természetellenes pozícióban ingerli a gyomorszájat is. Ezt végezhetjük otthon, egyedül is (7 másodperc belégzés, 7 mp tartás és 7 mp kilégzés – 5 percen át, napi háromszor) de kérhetünk segítséget Iklódi Zoltán terapeutától, aki a saját fejlesztésű “integrált reflux terápia” során segít a  hozzáfordulóknak végleg megszabadulni a reflux betegségtől. Ha mindenképp tablettában gondolkodunk, akkor érdemes kipróbálni a süngomba kivonatot. Természetgyógyász körben elterjedt a SÓ, mint a gyomor protokoll fontos része. Parajdi só vagy Himalája só szopogatása, sóoldat készítése a gyomorsav ERŐSÍTÉSE céljából, mert ugye több savra van szükségünk, hogy jól zárjon a gyomorszáj. A bevitt sóból sósav és szódabikarbóna lesz! Rendezzük kapcsolatainkat, család, munka karrier a legnagyobb stresszforrások. Egy jó karrier coach sokat segíthet a munkahelyi gondok megfelelő kezelésében.

Miért is kell a több sósav? Tudni kell, hogy életünk során egyre kevesebb sósav termelődik szervezetünkben. Mire kialakul a reflux, már sokaknak csak ujjnyi mennyiség található a gyomrában. És még ezt akarják csökkenteni a savlekötőkkel… (hiszen a beteg panaszkodik, hogy “sok a sava”). A kevés gyomorsav eredménye nemcsak a reflux, de például a gyomorhurut, gyomorfekély is. Elszaporodik a helicobacter pylori (ezt is tévesen akarják ilyenkor teljesen kiirtani – pedig szükségünk van rá, csak nem jó, ha elszaporodik). A gyomorsav megfelelő koncentrációban tehát VÉDI a szervezetünket. Ha a gyomor alsó végén lévő izom sem zár jól, akkor akár az epe is visszafolyhat a gyomorba és epés reflux jön létre. A gyomorsav fontos szerepet játszik főleg a fehérjék emésztésben, ha kevés vagy gyenge a sav, akkor elégtelen lesz a húsok emésztése, ami később a belekben fog kellemetlen tünetekkel folytatódni, az ottani baktériumok fognak gázosodást, puffadást okozni. A szénhidrátok csapdája pedig a következő: amikor rizst vagy burgonyát eszünk a rántott hús mellé, a kevés sósavat ez felszívja, a hús nem tud megfelelően emésztődni és rothadásnak indul, már a gyomorban. Pláne, ha ezt még megfejeljük egy desszerttel.  A fehérjék esetenként 6-8 órát töltenek a gyomorban… Ilyen okokból sem tanácsos nagy vacsorát rendezni lefekvés előtt, mert ebből puffadás, erjedés vagyis rothadás lesz…

Az okok között igen gyakori, hogy az emésztés nem megfelelő. Nézzük előbb a stressz oldaláról. A tartós stresszre adott válasz része a mellékvese túlterhelése, mely több kortizolt (stressz hormon) termel, hogy a külső inger hatására megfelelően tudjon reagálni szervezetünk. Ilyenkor a vér az izmokba összpontosul, vérnyomásunk emelkedik és az emésztés lelassul, mégpedig a pajzsmirigy segítségével. Az Üss vagy Fuss szituációra reagál így evolúciós örökségként szervezetünk. A baj csak ott van, hogy modern korunkban se nem ütünk, se nem futunk… vagyis az izmok megfeszülnek, és a tartós stressz hatására lecsökken például a magnézium szintünk, mely amúgy mintegy 300 folyamatban szükséges ásványi anyag. Visszatérve a pajzsmirigyre: lelassul, majd alul működik a tartós stressz hatására. Tudni kell, hogy a sósav termelését a máj illetve a pajzsmirigy is szabályozza. Ha a pajzsmirigy lassítja az anyagcserét, akkor emésztőnedvek sem fognak kellő mennyiségben termelődni. Így a gyomor gyenge, a szervezet védtelen lesz, mert a gyenge sósav nem fertőtleníti a bevitt táplálékot megfelelően, de ami még nagyobb baj, hogy nem termelődik sem pepszin sem pedig az intrinsic faktor (ami a B12 és közvetve a vas felszívódásához szükséges lenne). Ha nincs elég pepszin, a fehérjék emésztése nem kezdődik el vagy gyenge hatásfokú lesz. Ennek eredménye a patkóbéleben az lesz, hogy a hasnyálmirigy, ahelyett, hogy befejezné a fehérjék bontását (a polipeptidek aminosavakra bomlanak) csak elkezdi, így a befejezés a baktérium flóra katonáira marad, amik aztán el is végzik a bontást – jelentős mennyiségű gázképződéssel. Ez a gáz okozza a puffadások nagy részét, ami a gyomrot feljebb tolja, kikerül eredeti pozíciójából. Ezért mindig teltnek, puffadtnak érzi magát az ember. Sokaknál ilyenkor a savas reflux is kialakul, mert az alulról jövő nyomás szinte fellövelli a gyomorsav egy részét (főleg ha savasat ettünk) és ez már az ismert kellemetlen felmaró hatással is járhat. A másik oka a refluxnak a gyomorsav gyengesége, ami miatt nem zár jól a gyomorszáj, de ami még fontosabb probléma, hogy a gyomorfalat borító védőréteg sem működik megfelelően. Ehhez főleg víz és némi aminosav kell. Amikor provokáló ételt eszünk, a gyenge gyomorfal irritálódik és kész a gyomorégés – apró sebek, fekélyek kezdenek létrejönni.

A haspuffadás lefelé is nyomja a szerveket, így könnyen érthető hogy hogyan jön létre az aranyér. A nagy nyomás testünk súlypontja közelében, ráadásul sokan ülő munkát végeznek, és gyakran ezzel hozzák összefüggésbe az aranyér kialakulását. Pedig akár a modern székletürítési szokásokat is említhetnénk… mert a természeti népek még ma is guggolva végzik nagy dolgukat… előre hajolva, így megváltozik a vastagbél utolsó szakaszának statikája és könnyebb lesz megkönnyebbülni. Az angol WC-én maximum a lábunkat tudjuk felpolcolni, hogy a megfelelő pozícióval segítsük a bélsár ürítését.

A rothadó, emésztetlen fehérje táplálék még más hozadékkal is rendelkezik. Ezek a fehérjék akár a véráramba is bekerülhetnek. És akkor az immunrendszer lép működésbe. A leaky gut, vagyis áteresztő bélszindróma sokak számára nem ismeretlen. Az áteresztés következménye a heves immunválasz, ételintolerancia és autoimmun betegség.

Átmenetileg, tünetek kezelésére:

 • almaecet
 • betain HCl
 • UKKO tea
 • neurosan (puffadás ellen)
 • köménymag tea (puffadás)
 • proteolitikus (fehérjebontó) enzimek szedése (papain, bromelin, pepszin, tripszin)

A valódi okok megszüntetésére:

 • gyomorsav termelés helyreállítása: keserű ízek, stressz csökkentése, folyadékfogyasztás mellőzése evés előtt és után (hígítja a kevés gyomorsavat, még gyengébb lesz)
 • áteresztő bél kezelése: szilfa, aloe vera, glutaminsav
 • probiotikumok pótlása (élő flórás, erjesztett termékek, rostok)
 • májtisztítás (máriatövis, gyermekláncfű, articsóka)

Mit tehetünk a rossz emésztésünk rendbetétele érdekében?

Sokat! Csak tudnunk kell mekkora a baj, mit csinálunk rosszul. Először a gyomorsavat kell helyretenni. Ne igyunk folyadékot evés előtt fél órával és 1 órával utána sem, mert a gyenge gyomorsavat még tovább hígítjuk. Nagyon rossz szokás!! Lehet pótolni  Betain HCL nevű gyomorsav kapszulával, illetve az almaecet is segít a savtermelés fokozásában. De magától a lelassult anyagcsere nem fog helyre állni. Keserű ételek, italok ( pld svédcsepp) a nyelv hátsó részén megfelelően ingerlik a májat és a pajzsmirigyet közvetve, beindul a gyomorsav termelés, pepszinünk is lesz – így jobb lesz a fehérjék emésztése. Ennek hatására megkönnyebbül a hasnyálmirigy, ami a gyenge gyomorsav miatt csúcsra van járatva ilyenkor és energiája is sokat gyengül.

Következő lépés az enzimek pótlása legalább addig, amíg javul állapotunk. Nem célszerű tartósan enzimeken élni, mert bár javítanak a puffadáson, így a hasi nyomáson de a szervezet esetleg leállítja a további termelést, ha pótlással amúgy is megkapja, amire szüksége van. Teljes értékű, nyers ételek fogyasztása két dolgot is eredményezhet. A zöldségek és gyümölcsök gazdagok enzimekben, így sokat javulhat az emésztés, ha 50%-ban nyers vagy párolt ételeket fogyasztunk. A másik előnye a nyers kosztnak, hogy ezek vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak. A főtt ételek “előemésztettek” viszont minden enzim tönkre is megy bennük a főzés során. Amit nyerünk a főtt ételek fogyasztásával az pont az, hogy emészteni könnyebb lehet, de ha nincsen elég enzimünk a bevitt étel lebontására, akkor ismét csak gondjaink lesznek. A nyers ételeket nehezebb emészteni, viszont az élő ételek sok, az emésztés hatékonyságát fokozó anyagot is tartalmaznak.

Az áteresztő bél befoltozására, az autoimmun betegségek megelőzésére és az ételallergia, intolerancia megakadályozására érdemes aloé vera illetve csúszós szilfakéreg teát inni heti váltásban a hozzászokás elkerülése végett. Glutaminsav szükséges a gyomor és a bél nyálkahártyájának helyreállításhoz. Gondoljunk bele: ez az aminosav a legnagyobb mennyiségben jelenlévő aminosavunk, de az elégtelen emésztés (pepszinhiány) miatt nem kap a szervezet elég aminosavat és a védőrétegek gyengülnek mind a gyomorban, mind pedig a belek falán. Itt jegyezném meg, hogy az aminosavak hiánya gondot fog okozni a máj méregtelenítés második fázisában – taurin, cisztein, metionin és glicin nélkül a megkezdett méregtelenítési folyamat súlyosabb melléktermékek képződését eredményezi mely erősen toxikus a szervezetre és a bélbe visszaürülve  tovább rontja a helyzetet, oxidatív stresszt okozva. Ezért olyan fontos a vegetáriánusoknál a fehérje pótlás. Nemcsak szervezetünk fontos építőkövei az aminosavak, de méregtelenítési folyamatok fontos szereplői is egyben. A probiotikum pótlás is szükséges lehet – a felborult baktériumflóra miatt. Szóba jöhet több milliárdos soktörzses probiotikum készítmény (akár 50 milliárdos CFU és legalább 14 törzs (iHerb-ről érdemes rendelni)), de célszerűbb természetes, élőflórás készítményeket fogyasztani mint pld kefir, savanyú káposzta (leve is) vagy fermentált ételek például fermentált papaya, kombucha. Amit még érdemes tudni: a cukrok a rossz baktériumokat táplálják,  a rostok jótékony hatása részben abban van, hogy a jó baktériumok kolonizációját segítik. Így a pótlás helyett igen gyakran a rostok bevitele és a cukros ételek italok elhagyása sokkal célravezetőbb.

A fentiek ismeretében nem csoda, hogy a májunk tropa lesz, hiszen majd beleszakad a rossz emésztés, az ebből adódó oxidatív stressz kivédésébe. Ha javulás tapasztalunk az emésztésben, nagyon fontos a máj regenerációjának elindítása.

A kínai orvoslás szerint (HKO) a májat és a lépet kell kezelni, mert a stressz a máj energetikai pályáját befolyásolja (blokkokat képez) és egy harmonizálás, tisztítás jó hatással lesz az egész emésztésre is. Ebben az articsóka és főleg a máriatövis kivonatai segíthetnek sokat. Kínában nem a szív, hanem a máj a legfontosabb szerv: közel 500 féle funkciója van…

FIGYELEM! A fenti folyamatok leírása jelentősen le van egyszerűsítve a könnyebb emészthetőség (elnézést a szóviccért) végett…

 

Mentés